Meny
Vi må bevare retten til å bruke kontanter!

Vi må bevare retten til å bruke kontanter!

Sist endret: 13.08.2023 - Kim Hamre #Bergen

Dersom du som forbruker ønsker å betale bussbilletten din kontant, gir Skyss deg et ekstragebyr på 50%. Det er hårreisende at vanlige forbrukere skal straffes for å bruke et lovlig betalingsmiddel. Jeg vil arbeide for at både eldre, ikke-digitaliserte, funksjonshemmede og andre som gjerne benytter kontanter, skal få gjøre dette uten å bli straffet.

En viktig grunn til at kontanter skal være et lovlig betalingsmiddel er hensynet til beredskap. Dersom digitale løsninger skulle bli satt ut av spill og bankkortet ditt ikke fungerer, da vil det være greit at vi har flere bein å stå på. Jeg vil arbeide for at Bergen kommune skal være en JA-kommune for kontanter og ikke en NEI-kommune.

 

Ikke straff bergensere som bruker kontanter

Som leder for foreningen «Ja til kontanter» blir jeg ofte kontaktet av fortvilte bergensere som gjerne har prøvd å betale med kontanter, men ikke får lov. Dette skjer gjerne på restauranter, busser, og nyligst har Skyss fjernet muligheten for å betale med kontanter på billettautomatene langs Bybanen.

I loven om retten til å betale med «Tvungne betalingsmidler» heter det «Det skal ikke medføre vesentlig ulempe eller merutgift for forbruker». Dette synes jeg ikke samsvarer med Skyss sin håndtering.

Når både Norges Bank og Justis- og Beredskapsdepartementet går inn for å styrke retten til å betale med kontanter, gjør de det av beredskapshensyn og fordi våre digitale systemer er sårbare. Dette er selvsagt motstridende med Skyss sine interesser som ønsker å heldigitalisere kundegruppen sin for å gjøre det enklere for seg selv.

Her mener jeg at Bergen Kommune må på banen og be Vestland fylkeskommune fjerne dette straffegebyret og få ting tilbake til normalen.

 

Kontanter har stor støtte i Norge

Ifølge meningsmålingen gjort av Sentio Research på oppdrag for foreningern ‘’JA til kontanter’’, så har retten til å betale med kontanter stor støtte. I målingen svarer 61% at de ikke kunne ha stemt på et parti som ville ha fjernet retten til å betale med kontanter, kun 14% kunne ha stemt på et slikt parti og resten er usikre. Dette viser at et stort flertall av befolkningen fortsatt ønsker å kunne ha og bruke kontanter.

Jeg mener at vi politikere må gjøre livene til folk lettere ikke vanskeligere, derfor sier jeg også JA til kontanter og NEI til straffegebyrer!

Denne artikkelen ble først publisert 11.08.2023