Meny
Foto: Ragne B. Lysaker

Høyre vil ta fra kysten i Nordland og sende pengene til Østlandet

Siv Mossleth, stortingsrepresentant for Nordland

I sitt alternative NTP-forslag tok Høyre inn over 60 milliarder til jernbaneprosjekt på Østlandet. Finansiering ville de sikre ved å fjerne alle gratisfergene.

For Senterpartiet har det vært viktig å lage en Nasjonal Transportplan (NTP) hvor samferdselsprosjektene som ligger inne, faktisk får finansiering. Det er bare på den måten vi sikrer at prosjekt faktisk gjennomføres når det havner i NTP for perioden 2025 - 2036. Derfor måtte vi skyve på eller ta ut noen kjempestore prosjekter for å få frem og sikre gjennomføring for flere prosjekter over hele landet.

Det er Høyre uenige i. Sammen med SV, FrP og V la de inn over 60 milliarder til jernbaneprosjekt rundt Oslo i NTP. Opposisjonen har nå hatt over en uke på seg til å finne forslag til inndekning, men de har ikke klart å peke på ett eneste felles forslag, heller ikke etter at komiteen har sittet et døgn på overtid i behandlingen av saken.

Hvordan vil Høyre prioritere disse prosjektene? Ved å kutte gratisfergene.

Høyre tenkte at det var smart å la folk og næringsliv som bor på øyer og veiløse steder, som Vevelstad, Vega, Herøy, Dønna, Løkta, Lovund, Onøya, Værøy, Røst, Skrova, Kjerringøy, Meløya og Bolga betale for jernbane rundt Oslo. Dette er ikke forenlig med å ta hele landet i bruk.

Høyre er ikke alene i sitt ønske. Venstre vil også hente penger fra kysten ved å fjerne gratis ferger. SV vil stoppe flere veiprosjekter. Denne usikkerheten rundt NTP er ikke bra. Høyre foreslår kutt på 5 mrd til investeringer i planperioden og det kan sette prosjekter som Rv 80 og E10 flyplasskrysset Evenes i spill.

Sommeren har alltid vært tida for lange fergekøer. Det er selvsagt viktig å finne gode løsninger som gir nok kapasitet på fergene. At flere tar ferge når den er gratis, viser at tidligere har kostnadene gjort slik at fergene egentlig har vært mindre brukt enn det folk ønsket. Jeg vet at det jobbes for å finne løsninger på utfordringene. Dette opptar meg, og det er viktig for folk i Nordland.

Men Høyres forslag om å la folk langs kysten betale for bane i og rundt Oslo er feil medisin.

Disse fergene i Nordland er gratis:

Bodø – Værøy – Røst – Moskenes (alle strekninger unntatt Bodø – Moskenes t/r)
Brønnøysund – Sauren/Stortorgnes
Digermulen – Finnvik
Festvåg – Misten
Forøy – Ågskardet
Horn – Igerøy
Horn – Andalsvåg
Igerøy – Tjøtta
Jektvik – Kilboghamn
Mosjøen – Hundåla
Nesna – Nesnaøyene
Nordnesøy – Kilboghamn
Sandnessjøen – Dønna – Løkta 
Solfjellsjøen – Vandve
Stokkvågen – Træna
Stokkvågen – Onøy – Sleneset – Lovund
Sund – Horsdal – Sørarnøy
Svolvær – Skrova – Skutvik
Søvik – Austbø – Herøy – Brasøy
Tjøtta – Forvik
Ørnes – Vassdalsvik – Meløysund – Bolga