Gå til hovedinnhold

For en lekbasert skolestart og styrket lokal styring

2025 kjerstin wøyen funderud landsmøte haugesund

 

 

Over 100 000 ungdommer mellom 15 og 29 år er verken i jobb eller utdanning. Andelen unge uføre øker, og psykisk uhelse er et voksende problem. Rus og kriminalitet sprer seg, og mange starter tidlig.

I skolene ser vi at læringsresultatene har gått ned, elevene trives dårligere, og noen faller ut allerede i førsteklasse. Motivasjonen faller mest i ungdomsskolen, og altfor mange dropper ut av videregående.

Hva er det som skjer? Hva gjør vi galt?

Svigermoren min, som har lang erfaring som lærer, skylder på seksårsreformen. Sikkert ikke hele forklaringen, men evalueringen som Senterpartiet har etterspurt lenge, og som kom i fjor, sier noe av det samme.

Senterpartiets forutsetning for å være med på 6-årsreformen i sin tid var at første klasse skulle være et skoleforberedende år med fokus på fysisk aktivitet og frilek, men slik har det ikke blitt.

Derfor foreslår vi igjen at første skoleår skal være lekbasert, med timeplanfestet frilek og uten kartleggingsprøver. Senterpartiet har en god skolepolitikk, og den blir enda bedre med programmet vi skal denne helga. Skolekapittelet inneholder mange gode konkrete orslag - også for skolestarterne og de som ønsker en mer praktisk skole.

Senterpartiet er opptatt av tillit, og at myndigheten skal ligge i førstelinja –hos læreren. Det betyr at læreren må få være sjefen i klasserommet og kunne velge de læringsmetodene som passer best for den enkelte klasse og den enkelte elev. Det er sunt for unger å bli stilt krav til og det er nyttig å lære å stå i kø og vente på tur.

Trygve holdt en fantastisk tale og snakket varmt om den norske fellesskapsmodellen der vi løfter hverandre. Jeg mener vi må snakke mer om fellesskap og mindre om individ. Jeg er stor fan av Team pølsa – og filosofien - enten blir alle med, eller ingen. Vi må rett og slett ta mer hensyn til hverandre.

Den store mengden individuelle rettigheter er i ferd med å ta livet av kommunene våre. Sarpsborg kommune med sine 60 000 innbyggere bruker mer på enkeltvedtak for yngre med spesielle omsorgsbehov enn på hele grunnskolen til sammen. Misforstå meg rett – alle som sliter skal få hjelp – men detaljstyring fra stortinget og overprøving fra statsforvalteren om hvordan tjenestene skal utformes gir ikke innbyggerne bedre tilbud.

Jeg har tillit til lokaldemokratiet og stoler på at de som kjenner de lokale forholdene best finner de beste løsningene.  Kommunene må slippes fri

Jeg har tro på ungdommen og jeg har stor tro på framtida.

Men da trenger vi mer senterpartipolitikk, bedre sosial og geografisk fordeling, og mer folkevalgt styring lokalt og nasjonalt.