Meny
jub25

Store jubileer i 2025 skal vise igjen i hele Rogaland

To store jubileer i Rogaland i 2025: Stavanger feirer 900 år, mens det er 200 år siden utvandringen fra Norge til Amerika startet! Dette er viktig både nord og sør i fylket, og en begivenhet for hele Rogaland, sier fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg.

Han og Senterpartiet fikk denne uken fylkestinget med seg på å be om en sak om hvordan fylkeskommunen kan være en aktiv samarbeidspartner rundt jubileumsåret 2025.

Det er varaordfører Dagny Sunnanå Hausken i Stavanger glad for. Dette blir et år hvor vi minnes noen av de viktigste hendelsene i norsk historie, sier hun.  

For snart 900 år tok Stavanger form rundt Vågen og ikke minst domkirken, som bokstavelig talt er i sentrum for den storslåtte markeringen. 

800 år senere, 4 juli 1825, gikk en gruppe på 52 personer om bord i sluppen «Restauration» i byens havn. Drøyt tre måneder etter kom de fram til New York. 

Ved siden av Stavanger er flere andre kommuner i gang med forberedelsene til markeringer i 2025. En av dem er Tysvær som står sentralt i norsk utvandrerhistorie. Tysvær har sine årlige Cleng Peerson-markeringer. 

Visste du forresten at

  • I tidsrommet 1825–1920 reiste vel 800 000 nordmenn til Nord-Amerika. 
  • Mange av de første utvandrerne på 1820- og 1830-tallet forlot Norge fordi de følte seg forfulgt og undertrykt av en ortodoks luthersk kirke. 
  • Fra 1850-årene begynte masseutvandringen til Amerika. De fleste utvandrerne reiste med håp om bedre levekår enn dem hadde hjemme. 
  • Den norske utvandringen er blant de mest omfattende i Europa sammenliknet med folketallet. 
  • I deler av Amerika ble det store konsentrasjoner av norske emigranter, ikke bare i Midt-Vesten, i stater som Minnesota, Michigan, Iowa og Dakota, men også i New York og i statene på vestkysten. 
  • I dag bor det flere mennesker av norsk avstamning i USA enn det er innbyggere i Norge.