Meny

Nærbutikkene må sikres både nå og på lang sikt

De kjemper for de små dagligvarebutikkene i distriktene. Nærbutikken er en viktig del av bygda, slår Senterpartiets førstekandidat til fylkestingsvalget, Hanne Marte Vatnaland, og stortingsrepresentant Lisa Marie Ness Klungland fast. Denne uken møtte de ildsjelene bak nærbutikker i Bjerkreim, på Undheim, i Oltedal og på Høle.

IMG_7448.jpg

Budskapet derfra var ikke til å misforstå: Det kan stå om livet for butikker som venter på å få vite om de faller inn under de kriteriene i statens strømstøtte. Svaret kommer i løpet av kort tid.

Før de endelige kriteriene for støtte til dagligvarebutikkene er klare, er Vatnaland og Klungland opptatt av at flest mulig butikker får den hjelpen de trenger.

-Det er viktig at de som allerede er listet i Rogaland gjennom Merkur-ordningen får hjelp, er de to enige om.

For hos mange av butikkene i distriktet er utfordringene de samme: Lav omsetning og små marginer, gjør at strømprisen – noen har fått firdoblet regningen - kan knekke driften. Det kan i verste fall bety at kundene får lang vei til nærmeste butikk.

Og, kanskje like viktig: Nærmiljøet, bygda, mister en sosial møteplass. For noen er dagligvaren nemlig det eneste stedet de har kontakt med andre gjennom dagen.

I tillegg er nærbutikken viktig for turisme, hytteliv og ikke minst lokalprodusert mat. Uten butikk, står alt dette i fare.

For noen av butikkene har det vært mulig å investere i tiltak for å bruke mindre strøm. For andre har ikke økonomien tillatt det.

Å bidra til at butikkene overlever over tid, er like viktig som støtten akkurat nå. Derfor trengs det en langsiktig plan for denne delen av dagligvarebransjen for å sikre virksomhetene i forhold til strømprisene, mener Hanne Marte Vatnaland og Lisa Marie Ness Klungland.