Meny

Om velgerne vil, er Unn klar for å bli Gjesdals neste ordfører

TOPPKANDIDATEN: Hun har politiske ambisjoner på vegne av Gjesdal, er en kjent skikkelse i lokalmiljøet og klar til å ta enda større ansvar. Unn Birkeland (58) er ikke redd for å si hva som er hennes valgdrøm. Hun ønsker å bli kommunens neste ordfører, og vet hvilke saker hun vil prioritere.

52968226591_47e97596f5_o.jpg

-Barn og unge, helt klart, og ikke minst de første 1000 dagene. Det er da mye av grunnlaget legges for en trygg og god framtid. Jeg er også opptatt av frivillighet. Det er det som bærer lokalmiljøet. Gjesdal skal dessuten være en populær kommune, for både folk og bedrifter. Det skal være attraktivt å etablere seg her, sier Senterpartiets ordførerkandidat, som selvsagt heller ikke kommer utenom jordvern.

-Vi er stemplet som en versting i jordvernsaken, og må jobbe for å bli mye bedre på dette området. Samtidig er dette en hard nøtt for oss. For i Gjesdal må vi gjøre noe med E39. Vegen må ordnes, slik at den blir både mer trafikksikker og effektiv. Og uansett hvordan vi snur og vender på det, vil det kreve at det tas noe jord.

58-åringen, som opprinnelig er sykepleier og som har en master i ledelse, har mange jern i ilden. Ved siden av jobben som daglig leder ved Pårørendesenteret i Stavanger, er hun i dag varaordfører i Gjesdal. Hun berømmer samarbeidet med dagens ordfører, Frode Fjeldsbø, men sier hun uansett synes det er positivt med nye impulser i den politiske toppledelsen.

Unn tok for alvor steget inn i politikken i 2015. Først i KrF, så Senterpartiet.  

-Jeg var på den røde siden i KrF, og syntes det var vanskelig å stå i homosaken. Husker jeg gikk i paraden på Ålgård, og følte meg ganske alene. Jeg kan nok diskutere, og er alltid åpen for et og annet kompromiss, slik demokratiet fungerer. Men aldri på bekostning av verdispørsmål. Mer enn noen gang kjenner jeg på viktigheten av fellesskap, at vi er med på å ta ansvar for hverandre og at vi tenker lokalt. Derfor er jeg glad Senterpartiet har akkurat dette som en av sine viktigste saker, sier hun.

Det politiske engasjementet vokste fram etter mange års frivillig arbeid i lag og foreninger. Korps, svømmeklubb, Vannfestivalen, næringsforeningen, barne- og ungdomsarbeid og mye mer. Unn har også vært styreleder i Rogaland Idrettskrets. Hun har dessuten vært kultursjef i kommunen. Erfaringen er med andre ord både omfattende og bred.  

Og når sant skal sies, har det aldri vært snakk om noe annet enn å engasjere seg i frivillig og samfunnsnyttig arbeid.

-Fra jeg var liten ble jeg lært opp til at hvis du ikke engasjerer deg, skjer det ikke noe. I et lokalmiljø må vi dra lasset sammen. Det gjelder også i politikken. Ganske ofte hører vi folk som sier at kommunepolitikk, nei – det er de ikke interessert i. Men det er jo feil. For det som skjer lokalt, angår absolutt alle på ett eller annet vis.

-Mange jern i ilden, altså. Men hva er dine aller sterkeste sider?

-Jeg er uredd, god til å organisere og flink til å få ting gjort. Og jeg tror jeg er ok å samarbeide med.

-Hva om du nå blir ordfører?

-Jeg er klar for å gjøre en jobb for Gjesdal, uansett valgresultat. Skulle jeg bli ordfører, vil jeg være det for absolutt alle. Sammen skal vi løfte kommunen til nye høyder, sier Unn Birkeland.