Meny
Foto: Stortingsarkivet/scanpix

Minneord - Olina Storsand

Trondheim Senterpartis nestor, tidligere stortingsrepresentant Olina Storsand døde 18. desember 99 år gammel.

Trondheim Senterpartis nestor, tidligere stortingsrepresentant Olina Storsand døde 18. desember 99 år gammel. Olina, med pikenavnet Dalum, ble født i Hemne i 1922. I 1945 giftet hun med sin Johan og de bosatte seg i Trondheim. Hun hadde et organisasjonstalent og samfunnsengasjement og var blant annet sekretær i Trøndelag skogkontor og kontorassistent i Sør-Trøndelag Bondelag. I 1966 ble Olina ansatt som fylkessekretær i Sør-Trøndelag Senterparti, en jobb hun hadde til hun ble pensjonist i 1990. 

I 1967 startet en lang karriere som folkevalgt for Senterpartiet, først som bystyrerepresentant i Trondheim og som Trondheims varaordfører i perioden 1975 til 1979. Hun startet som vara til formannskapet, før hun ble medlem av formannskapet fra 1975 til 1983. Olina Storsand var også vararepresentant til Stortinget i tre perioder fra 1965 til 1977 og i nesten to år i 1969 – 1971 møtte hun fast som stortingsrepresentant for Einar Moxnes, mens han var Fiskeriminister i Borten-regjeringen. Før perioden som folkevalgt hadde hun vært aktiv i Senterkvinnene og var nestformann der i perioden 1963 – 1968. 

Olina mistet sin Johan i 1969. Det var nok en tøff periode, men Olinas samfunnsengasjement holdt henne i gang. Som fylkessekretær i Senterparti var hun sentral i politikkutforming, i strategier og i å engasjere nye generasjoner med Senterpartister. Olina var interessert i mennesker og hadde en egen evne til å motivere. Olina Storsand hadde et bredt kontaktnett og kunnskap om og interesse i de hun møtte. Å stå på stand eller gå på Nordre med Olina Storsand kunne bli en langdryg affære, fordi hun kjente og pratet med alle. 

Olina likte også å reise. Ja, i den grad at i forbindelse med at hun gikk av med pensjon så ble det gjort av et poeng av at hun hadde vært nærmest overalt i verden, så det kunne bli vanskelig å finne nye reisemål. Kunst og kultur var også en av Olinas interesser, og hun var gjennom hele 80-tallet medlem av Norsk kulturråd. Det var i denne perioden blant annet Ungdommens kulturmønstring ble etablert. Hennes offisielle rolle som politisk og samfunnsengasjert ble avsluttet med sju år som medlem i Eldrerådet i Trondheim fram til 2000. 

Trøndelag og Trondheim Senterparti lyser fred over Olina Storsand sitt gode minne. 

Per Olav Tyldum, fylkesleder Trøndelag Senterparti

Øyvind Bentås, leder Trondheim Senterparti