Gå til hovedinnhold

Seminar om vold i nære relasjoner

Justisfraksjonen til Senterpartiet og Arbeiderpartiet løftet temaet "vold i nære relasjoner" høyt på dagsorden. Det er et stort samfunnsproblem! Representanter for Senterkvinnene fikk være med på seminar, og forteller om noen av sine inntrykk.

Å besøke Stortinget frembringer litt ærefrykt og stolthet over vårt velfungerende demokrati, men også over hvor kort vei det faktisk er mellom oss «vanlig engasjerte» og de som lager lover i Norge. En fredag i oktober hadde justispolitikerne i Senterpartiet og Arbeiderpartiet invitert en rekke fagfolk på temaet «Vold i nære relasjoner» til seminar. Målet var å belyse denne vanskelige tematikken og gjennom kunnskap og samtale, lære mer og finne noen veier videre for å gjøre noe med dette samfunnsproblemet. Senterkvinnene fikk også være tilstede på seminaret, og to av de som deltok var Susanne Hopmark fra Oslo og Anna Cecilie Jentoft fra Nordland.

I 2021 ble det begått 21 drap i Norge, 41% av disse var i nære relasjoner. Det er vanskelig å se for seg andre drapsårsaker som kunne foregått i så stor skala uten at det hadde blitt ramaskrik og store demonstrasjoner. Tidligere justisminister Knut Storberget omtalte de som blir berørt av dette som «et veldig stille demonstrasjonstog», og de som deltok på seminaret ble svært berørt av det de hørte.

-«Vold i nære relasjoner er et tungt, men viktig tema. Jeg var kjempeglad for at jeg ble invitert til Stortinget på dette seminaret. Og jeg følte meg stolt av å være en av dem som deltok. Jeg fikk en god følelse av at alle i salen ønsket å bekjempe dette problemet. Men jeg ble rett og slett satt ut i et par uker etterpå. Det er tungt å tenke på at vold i nære relasjoner skjer i alle varianter, og i så stort omfang som det gjør. Inkludert min egen opplevelse - som heldigvis ikke var så alvorlige. Men det føltes alvorlig nok den gang det hendte. I ettertid har jeg fått bekreftet at leg leste og taklet situasjonen riktig. Jeg er fornøyd med hvor mine grenser går,» forteller Susanne noen uker etter seminaret. «På en måte virker det som en uoverkommelig oppgave å bekjempe dette. Like vanskelig som å bekjempe fattigdom. Så jeg ser nå grunnen til at vi har et lovverk. Der det står svart på hvitt hva som er lov og ikke å gjøre.  Men allikevel er det mange som begår disse kriminelle handlingene. Spørsmålet er akkurat hvordan vi skal få disse menneskene til å la være å begå vold og trusler mot sine nærmeste, når det er så lett å skjule.»

-«Vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep, ord som er helt jævlige og handlinger som kan ødelegge mange mennesker. Jeg er stolt av å representer Senterkvinnene og også Landsforeningen for pårørende i psykisk helse, stolt av å ha jobbet for åpenhet og å bryte ned tabuer som det er så alt for mange av på disse temaer.» forteller Anna Cecilie. «Spørsmålene fra salen var mange og ei snakket om at hun var der fordi hun overlevde, litt av noen ord å bruke i det norske Stortinget, Jeg overlevde ...»

Seminaret inneholdt helt konkrete eksempler fra politiet, krisesenter, barnehus og foreninger av ulike slag, men også dagens politikere var med å reflektere over veien videre. Det ble jobbet godt å tydelig med dette saksfeltelet for 8-10 år siden, men nå må vi «opp på mølla igjen», vise tydelig ledelse og vise at dette er et viktig saksfelt, sa statssekretær Erik Idsøe, som også varslet at en opptrappingsplan var satt på sagsorden.

Statssekretær Trine Fagervik, i barne- og familiedepartementet delte sine personlige erfaringer med tematikken, og klarte på en god måte å få fram hvor utrolig vanskelig det er å fortelle om negative opplevelser fra dem man er aller mest avhengig av. Det er ikke lett å stole på noen andre, når det svikter hos dem man egentlig skulle stole aller mest på.

-«Jeg har et håp om at en gang i fremtiden greier alle mennesker å stoppe seg selv fra å begå vold og trusler mot nære relasjoner, på samme måte som man klarer å stoppe seg selv fra å begå drap. Det er noe alle enkelt kan gjøre, men man gjør det bare ikke. Både fordi man skjønner det er etisk galt, og man blir straffet hardt for slike handlinger» sier Susanne når kurset har kommet litt på avstand.

-«Det var godt å være flere sammen denne dagen og det var godt å gå ned langs Karl Johan og prate om en kommende bursdag og om helt vanlige ting. Dette temaet er så vanskelig å snakke om at selv jeg som er kjeftsterk måtte fordøye … Det var godt å komme hjem,» avslutter Anna Cecilie.