Meny

Fullstendig uansvarlig av regjeringen

Fra 1. januar 2020 skal fylkesveiene ikke bare eies, men også administreres av fylkeskommunene. Det betyr at landets fylkeskommuner totalt kan ha behov for langt over 1000 flere ansatte. Senterpartiet reagerer kraftig på at regjeringen enda ikke har avklart hvordan det hele skal finansieres. Neste onsdag må samferdselsminister Jon Georg Dale svare for seg i Stortingets spørretime.

– Under tre måneder før fylkeskommunene overtar hele ansvaret for fylkesveiene, vet de altså ikke hva slags midler de får. Samferdselsminister Dale har tidligere vist til statsbudsjettet, men der står det ingenting. Nå blir det sagt at regjeringen skal komme med en avklaring i midten av november. Senterpartiet mener dette er fullstendig uansvarlig av regjeringen, sier Siv Mossleth, samferdselspolitisk talsperson i Senterpartiet.

Fylkeskommunene jobber nå med sine budsjetter for 2020, uten å vite hvor mye eller lite de får overført for å administrere fylkesveiene.  

– Politikerne i fylkeskommunene jobber med å få på plass budsjettene som skal vedtas i desember, men aner ikke hvilke økonomiske rammer de har. For eksempel kan Nordland fylkeskommune i verste fall ende opp med 56 millioner kroner i minus. Jeg fatter ikke at samferdselsministeren kan la dette skje, sier hun.  

Usikkerheten sprer seg også til videre til anleggsbransjen.

– I enkelte fylker trekkes anbud tilbake og prosjekter utsettes. Det fører til at ansatte i anleggsbransjen permitteres. Nå må regjeringen ta ansvar og ikke rote til alt for fylkeskommunene, næringslivet og de ansatte, sier Mossleth.