Meny

Hele Norge må ha tilgang til høyhastighetsbredbånd

Ifølge forskningsleder Ivar Petter Grett ved Vestlandsforskning står nærmere en million personer uten et tilbud om høyhastighetsbredbånd (Nationen, 27.12.18), skriver Siv Mossleth.

- av Siv Mossleth, stortingsrepresentant Senterpartiet

Statsministeren sier det ikke er store forskjeller mellom folk i Norge, men hun tar feil. Tall fra Nkom sin siste dekningsundersøkelse for bredbånd i Norge viser at det er store forskjeller her i landet. I Oslo har hele 98 % av husstandene tilbud om høyhastighetsbredbånd på 100 mbit/s eller mer. På bunn ligger Oppland, der bare 63 % av husstandene har bredbånd på 100 mbit/s eller mer.

Det er en stadig voksende misnøye blant folk på grunn av dårlig bredbåndsdekning, minst fornøyd er folk på bygda. Flere og flere er avhengig av høyhastighetsbredbånd både i arbeid og i private sammenhenger. Vi ser at det blir et større digitalt klasseskille. Bøndene i dalen trenger høyhastighetsbredbånd. Gründeren øverst i grenda trenger høyhastighetsbredbånd, det gjør også framtidas helsetjenester.

Når statsråd Mæland og regjeringen skryter av en kraftfull politikk, må jeg spørre; hvor blir det av pengene som gir kraft i bredbåndssatsinga der det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut? Hvorfor ville regjeringen bruke under 100 millioner på tilskudd til bredbåndsutbygging i 2019?

Senterpartiet vil bruke fem ganger så mye. Vi mener hele Norge må ha tilgang til høyhastighetsbredbånd.