Meny
Kathrine Kleveland er Senterpartiets gruppeleder i Vestfold og Telemark fylkesting

Hjertebank av Rådebank

Sist endret: 04 02 2021

Det var de unge i huset som så NRK-serien Rådebank først. Dramaserien basert på virkelige hendelser i Bø, Notodden og Ulefoss fenga tydeligvis, og det tok det ikke lang tid før jeg også hadde sett serien om bil, vennskap, kjærlighet og råning i fjor, skriver Kathrine Kleveland.

- av Kathrine Kleveland, Senterpartiets gruppeleder i Vestfold og Telemark fylkesting


Nå er en godt mottatt sesong en blitt til en bejubla sesong to med bla terningkast 5 i Aftenposten. Det er ikke lenger noen stor hemmelighet at sesong to tar opp selvmord og psykisk helse på en rå og ekte måte som gjør at Rådebank gir hjertebank.

Det er viktig at det laget norske ungdomsserier som tar opp ekte hverdagsliv. Det er bra med Oslobaserte serier, men minst like viktig med regionale satsinger som Lovleg fra Sandane og Rådebank fra Bø.

Som fylkespolitiker i hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett, er jeg også stolt av at vi var med og ga økonomisk støtte til filmskaperne fra Fenomen film, med hovedkontor i Porsgrunn. Kulturpolitikk er også næringspolitikk. Tenk bare hva en filminnspilling gir av aktivitet og ringvirkninger i bygda Bø, Porsgrunn og Skien der serien er spilt inn. Det ble vurdert å spille inn sesong to nærmere Oslo. Jeg er glad de holdt stand og filma i fylket vårt, tross de ekstra utfordringene koronaepidemien ga.

Senterpartiet ser store muligheter i norsk film, og har satt av 10 millioner til regionale filmtiltak i vårt alternative budsjett.  Også utenlandske produksjoner som spiller inn filmer og serier i Norge legger igjen betydelige beløp gjennom sysselsetting og kjøp av varer og tjenester på opptaksstedet. Det er bra, derfor vil Senterpartiet utvikle og øke insentivordningen for film, men også stille krav om at norske produksjoner som får støtte fra Filmfondet må spille inn filmene i Norge. På den måten bidrar ordningen til å skape og sikre norske arbeidsplasser. Det har allerede Rådebank gjort.

Enda viktigere er det selvsagt at serien tok opp et av de såreste og vanskeligste temaer jeg kan tenke med, selvmord blant unge. Og som det sies av fagfolk, selvmord forebygges ved å snakke om det.

Rådebank har truffet folks hjerter, og bevist at det er klokt å legge til rette for filminnspilling i distriktene i Norge. Nå er vi mange som gleder oss til sesong tre!