Meny
- Flagget er en påminnelse om at vi har mange å takke, og at vår frihet og selvstendighet aldri må tas for gitt!

Jeg flagger for fred, frihet og folkestyre

Flagget vårt feirer 200 år i år. I juli 1821 ble det bestemt at det norske flagget skulle se ut akkurat slik det gjør i dag. I 200 år har flagget vært et symbol på landet vårt for nordmenn over hele verden, skriver Kathrine Kleveland.

- av Kathrine Kleveland, 1. kandidat til stortingsvalget og fylkesleder for Vestfold Senterparti

For meg står flagget for fred, frihet og folkestyre. Jeg gleder meg hver gang jeg kan heise flagget i flaggstanga, og i mai i år skjer det fire ganger. Jeg pynter med flagg på festbord, på juletreet og på kaker når noe feires året gjennom. Flagget vårt er vakkert!

Demokratiets historie i Norge er også tett knyttet til flagget. Linjene går helt tilbake til Eidsvold i 1814, og det var folkevalgte på Stortinget som bestemte hvilket flagg Norge skulle ha. Svenskekongen måtte riktignok formelt godkjenne valget, men beslutningen ble tatt av norske folkevalgte. Frihetsfargene rødt, hvitt og blått ble valgt - inspirert av det amerikanske og franske flagget.

Flagget ligger pent sammenbrettet på loftsrommet. Jeg har en flaggapp på mobiltelefonen min som minner meg på når skal flagges, riktig tidspunkt vi skal ta det ned, og hvilken flaggdag som er den neste.

Jeg blir mere og mere glad i flagget vårt med årene. På flaggstanga vår henger det vimpel som fornyes jevnlig når ikke flagget er oppe. Jeg flagger så ofte jeg kan, og det gjør noe med meg.

Flagget er høytid, og vi flagger ikke uten grunn. Enten det er fest eller sorg, markerer flagget en høytidsdag. Mange av oss har også helt egne minner knyttet til flagget.

Som en skikkelig monarkist som samlet på kongebilder som jente, flagger jeg selvsagt med entusiasme på de kongelige bursdagene. Ellers flagger vi når det skjer ting på gården som da vi feiret Senterpartiets 100-årsjubileum på tunet i fjor sommer med de tillatte 50 personene godt fordelt på tunet.

Selv om flagget vil vaie fra utallige flaggstenger 17. mai i år også, vil det nok for andre år på rad bli færre flagg å se enn før. Mange av oss vil savne å dele fellesskapet nasjonaldagen gir, savne smilende barn med iskrem i den ene handa og flagg i den andre i barnetoget og savne å treffe festkledde venner, kjente og familie som markerer Norges frihet og selvstendighet.

Jeg er allikevel sikker på at jeg vil fylles med glede og takknemlighet når flagget vaier på flaggstanga 17. mai. Jeg er takknemlighet for å bo i Norge, og flagget er en påminnelse om at vi har mange å takke, og at vår frihet og selvstendighet aldri må tas for gitt!