Meny

Johan J. Jakobsen er død

Sist endret: 27 09 2020

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere leder i Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, har gått bort. Våre varmeste tanker går til familien, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld med sin nærmeste ved seg etter lang tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Slagsvold Vedum beskriver Jakobsen som en tvers gjennom ekte senterpartist.

– Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak.  Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Slagsvold Vedum.

Johan J. Jakobsen vokste opp i en samfunnsengasjert familie i Spillum i Namdalen. Han utdannet seg til sivilagronom før han etter hvert startet på sin lange karriere i politikken. Han var leder i Senterpartiet i 12 år, fra 1979 til 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, hvor han representerte Nord-Trøndelag fra 1973 til 2001. I årene 1983 til 1986 var han samferdselsminister, mens han fra 1989 til 1990 var landets kommunalminister.  Jakobsen var parlamentarisk leder for Senterpartiet i årene 1977 til 1983 og 1991 til 1999.

Slagsvold Vedum mener Jakobsen var en av Senterpartiets mest innflytelsesrike politikere.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som gav ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk. Det var en glede og ære for meg å kunne gi Senterpartiets høyeste utmerkelse, Såmannen, til Johan i 2017. Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, avslutter Trygve Slagsvold Vedum.