Meny

Sp: - Finansministeren nekter å ta grep i Norges «Lehman-kollaps»

– Da kraftmilliardær Einar Aas tidligere denne måneden påførte uskyldige tredjeparter milliardtap etter et gigantveddemål i kraftderivatmarkedet, var vi mange som var vantro til det vi hørte, sier Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.

DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid har omtalt hendelsen som mye verre enn Lehman-kollapsen siden sikringsfondet nesten røk, noe som ikke var tilfellet ved Lehman-kollapsen. Lehman-kollapsen innledet finanskrisen.

Gjelsvik har fulgt saken tett og har blant annet stilt spørsmål til finansministeren. Gitt de store tapene og sakens alvorlige karakter, forventet han forsikringer fra ministeren om at hun ville rydde opp.

– Men jeg er om mulig enda mer sjokkert over finansministerens svar enn over selve saken. For i svaret til meg varsler Siv Jensen at hun ikke akter å foreta seg noe som helst, sier Gjelsvik oppgitt.

Han påpeker at hendelsen kan føre til milliontap for blant annet Grimstad kommune, og at innbyggerne i Grimstad risikerer redusert tjenestetilbud som følge av hendelsen.

– Jeg mener det er skremmende at finansministeren tilsynelatende ikke tar en hendelse av denne typen på alvor. Kraftderivatmarkedet er også meget viktig for bl.a. kraftbransjen, fremholder Gjelsvik, som er bekymret for at tilliten til dette markedet svekkes når finansministeren ikke viser handlekraft i en så alvorlig sak.

Foruten å gi et ikke-svar på Gjelsviks spørsmål, har finansministeren vært svært taus helt siden Aas-saken ble kjent.  

Gjelsvik tror ikke dette er noen klok strategi:

– Det vil etter hvert tvinge seg frem en reaksjon fra finansministeren, mener han.

Gjelsvik selv har imidlertid ikke tenkt å sitte stille og vente på at ministeren skal ombestemme seg:

– Jeg har invitert kraftbransjen og eksperter på dette markedet til Stortinget på fredag for å finne ut hva som bør gjøres fra myndighetenes side, sier Gjelsvik. 

– Når ikke Siv Jensen gjør jobben sin, så får jeg trå til. I Senterpartiet er vi vant med å ta i et tak når det kreves, avslutter han.