Meny

Sp-Iversen: Finnmark taper i regjeringens budsjett

I går la Siv Jensen (FrP) frem regjeringens forslag til statsbudsjett 2020 for Stortinget. Senterpartiet reagerer på at Finnmark nok en gang er taperen.

– Det er langt fra Oslo til Finnmark, og i regjeringens budsjettprioriteringer synes denne avstanden være en stor ulempe, sier Finnmarks og Senterpartiets representant på Stortinget Geir Adelsten Iversen.

– Finnmark glemmes og rammes av flere smålige kutt, konstaterer Iversen.

– Viktige skattefradrag som er særlig viktige for Finnmark som fradraget for Nord-Troms og Finnmark, fiskerfradraget, sjømannsfradraget og reisefradraget svekkes ytterligere i årets budsjett, sier Iversen. – Det synes å være regjeringen politikk gradvis og kontinuerlig å svekke ordninger som er viktige for distriktene og særlig for Nord-Norge, sier Iversen. – Dette er noe som rammer lommeboka til folk flest, sier Iversen.

– Jeg reagerer også på at CO2-avgiften for fiskere i årets statsbudsjett femdobles. Drivstoffkostnaden økes med hele 1,16 kr per liter for fiskerne, noe som utgjør en betydelig kostnad, sier Iversen. – Regjeringen foreslår en kompensasjonsordning for dette, men kompensasjonen er ikke rettferdig fordelt, og mange vil få seg en real smell til tross for kompensasjonen, sier Iversen. – Jeg er dessuten bekymret for at kompensasjonsordningen vil fases ut innen få år. Slike kompensasjonsordninger varer sjelden lenge, dessverre, konstaterer Iversen. 

– Regjeringen sentraliserer også skatteoppkrevingen, og mange kemnerkontor vil legges ned i hele Finnmark. Med regjeringens forslag blir det bare 25 skatteoppkrevere igjen i hele Finnmark, sier Iversen. Forslaget betyr blant annet at man går fra fem til to årsverk i Hammerfest og fra 2,8 årsverk i Kirkenes til to årsverk, ifølge NRK.

– Sjømatindustrien rammes også hardt. I dag kan ansatte i sjømatnæringa motta dagpenger i 52 uker i en periode på 18 måneder. Det foreslår regjeringen å redusere til 26 uker. Igjen kutter man i ordninger som er viktige for bl.a. Finnmark, kommenterer Iversen.

– Reiselivet får også mindre støtte. Regjeringen vil kutte i midlene Innovasjon Norge bruker på reiselivet med 51 millioner. Igjen kutter man i ordninger til næringer som er viktige for Finnmark, bemerker Iversen.