Meny

Sp om nedlegging av studiestedene ved Nesna og Sandnessjøen: - Hodeløs sentralisering

Nord Universitet har i dag foreslått å legge ned studiestedene ved Nesna og Sandnessjøen. Utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, Marit Knutsdatter Strand, mener det er H- og Frp-regjeringen som sitter med ansvaret for at de to studiestedene kan bli borte.

 

– Dette er hodeløs sentralisering der studentene, lokalsamfunnene og de lokalt ansatte taper, sier Marit Knutsdatter Strand.

Til Stortinget har statsråd Iselin Nybø sagt tydelig at dette ikke skulle handle om antall studiesteder, men antall institusjoner. Likevel gir underfinansiering av studier og fusjoner nå alvorlig konsekvenser for blant annet Nesna og Sandnessjøen.

– Her har vi sett en nedbygging over tid, til tross for at studiestedene har hatt gode faglige resultater. Konsekvensene er fatale for rekruttering av kompetanse, for sårt etterspurte lærere og sykepleiere, sier Strand.

Studiebarometeret har gitt gode resultater for Nord Universitet. over 70 % av de utdannede blir igjen i regionen etter endt utdanning, og neste 90 % er i relevant jobb etter endt utdanning.

– Dette har til nå vært blant våre beste og mest samfunnsnyttige utdanningstilbud - som nå risikerer å bli bygget ytterligere ned med et dårligere tilbud til både faglig ansatte og studenter, avslutter Strand.