At ungdom velger å ikke teste narkotika er det aller beste forebyggende tiltaket!
Det er lite venstrepolitiker Margrethe Prahl Reusch og jeg klarer å bli enige om i rusdebatten, men jeg tør å påstå at vi begge legger til grunn at ungdom som aldri har testet narkotika har en lavere risiko for å utvikle problematisk avhengighet til nettopp narkotiske stoffer.
For Senterpartiet er det viktig å ta ungdommene våre på alvor, og lytte til de tilbakemeldingene de selv gir. I flere rapporter vises det til at ungdom som ikke har testet narkotika, vil være mer positive til å teste det, hvis det ikke er straffbart.
Selv om andelen ungdom som har prøvd ulovlige sterke rusmidler, som for eksempel kokain, har økt drastisk de siste årene, er det fortsatt en stor majoritet av de unge som har valgt å la være.
For samfunnet, for enkeltmennesker og familier, er det helt avgjørende viktig at færrest mulig prøver ut narkotika, rett og slett fordi vi veit at alle rusproblemer starter med at man tester. Vi veit jo også at såkalte risikoungdommer, unge som har tunge bører på sine skuldre av ulike grunner, har en større sannsynlighet for å få store utfordringer med rus, enn andre ungdommer.
Men, ungdom som ikke bærer tungt kan også bli rusmisbrukere! Alle som prøver utsetter seg for risikoen av avhengighet, og jo flere som tester, jo flere vil få problemer i livet sitt.
Selv om straff har en preventiv virkning som er viktig i det forebyggende rusarbeidet, så er det langt i fra nok. Derfor jobber Sp og Ap-regjeringen tverrfaglig mellom departement for å få på plass tiltak og virkemidler innenfor skole og barn- og familie, i tillegg til helse og justis. Det gås opp viktige grenseganger mellom helse og barnevern, det er etablert ambulante psykiatriske team, og det jobbes med å etablere Trygghetshus, bare for å nevne noe.
Forebyggende arbeid strekker seg bredt; helt fra tiltak som sørger for at problemer ikke oppstår, til at store og sammensatte utfordringer ikke utvikler seg fra fryktelig ille, til enda verre.
Tiltakene som hjelper for de som dessverre har utviklet et alvorlig rusmisbruk, og de tiltakene som må settes inn for å hjelpe unge mennesker til å ta gode valg, er ikke de samme. Men, de trenger heller ikke å være motstridende.
Senterpartiet klarer å ha flere tanker hodet samtidig, og det er bra, for i dette arbeidet trengs det å jobbes langs mange spor, og ikke ha enspora og snever tilnærming.
En usannhet blir ikke sann fordi Prahl Reusch gjentar det mange ganger. Senterpartiets mål er at færrest mulig utvikler et rusproblem, da er straff et viktig tiltak. For mennesker som har utviklet omfattende rusmisbruk er det andre tiltak som har kommet og vil komme på plass. Senterpartiet ønsker mer politi nær folk, derfor oppretter vi lokale kontorer rundt omkring i landet; også på Sørumsand og Manglerud. Samtidig har vi styrket Politiet ved å øke bevilgningene gjentatte ganger, slik at det også her jobbes langs mange spor, men selvsagt mot samme mål; et tryggere samfunn.
Debattinnlegget ble publisert i Romerikes Blad 03.09.24