Meny

Rogaland Sp med storsatsing, vil ha grønne hjerter i hele fylket

Hun stiller seg bak alle gode krefter i Rogaland som vil verne jorda, og sier høyest mulig produksjon av mat til eget bruk er vår største utfordring. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) heier på Rogaland Senterparti som nå tar initiativ til Rogalands Grønne Hjerter. Det vil kunne beskytte matjord i kommunene rundt om i fylket, og samtidig styrke grunnlaget for turisme, reiseliv og opplevelse.

IMG_8343.jpg

Planene om grønne hjerter var noe av det statsråden fikk vite mer om da hun var på Jæren og Nord-Jæren i går. Her besøkte hun Kverneland Group, Miljøgartneriet i Kviamarka og Sola der hun møtte bonde og Senterparti-politiker Henning Røyneberg som dyrker korn.

Tilbake til Rogalands Grønne Hjerter, for det er en idé statsråden applauderer og en mulig mal for også andre deler av landet. Den går ut på at hver kommune definerer sine respektive grønne hjerter, områder som for alltid båndlegger matjord. Det gir bedre forutsigbarhet og mulighet for satsing på reiseliv, opplevelse, fysisk aktivitet og ikke minst matproduksjon, samtidig som næringslivet vet hvor det kan og hvor det ikke kan bygges ut.

-Dette handler om matsikkerhet, sosial bærekraft, rekreasjon, og vi er stort sett alle enige om at vi trenger disse grønne hjertene. Å sette en grense og gjøre det klart at disse områdene diskuterer vi ikke, blir nærmest som en samfunnskontrakt. Ingen tvil om at vi heier på Rogalands satsing, sier hun. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 09.05.50.png

Hit, men ikke lenger, slår nemlig Rogaland Senterparti fast og vil ha slutt på stadig og storstilt nedbygging av verdifull matjord i fylket.

-Vi trenger en klarere strategi for jordvern. Derfor ønsker vi et bredt initiativ til Rogalands grønne hjerte, en satsing som kan bli et mønster for hele Norge for å gi landbruk, matproduksjon, næringsliv, turisme og opplevelse de beste betingelsene, sier Senterpartiets fylkesordførerkandidat Hanne Marte Vatnaland og partiets andrekandidat til fylkestingsvalget, Jarle Bø.

Forbildet er «The Green Heart of Holland», Nederlands suksess med å verne verdifull matjord, gi næringslivet enda mer forutsigbarhet og ikke minst styrke reiseliv, opplevelse og friluftsliv. I Nederland, som er Europas tettest befolkede land, har det grønne hjertet blitt en vekstskaper.

-Vi ønsker et Rogaland hvor hver kommune definerer sitt grønne hjerte – et område som for alltid vil ha vern mot nedbygging. Det tjener alle parter på, enten det er næringslivet, landbruket, matindustrien eller reiselivet. Her snakker vi om maks forutsigbarhet, sier Vatnaland og Bø.

Knapt tre prosent av Norge er egnet til dyrking og matproduksjon. Likevel legger vi stadig mer matjord under asfalt og betong, ikke minst i Rogaland og på Jæren som har landets beste jord.

-Argumentet om at vi trenger utbyggingsareal og derfor må ta landbruksjord, holder ikke. Vi har mer enn nok areal som ikke egner seg for dyrking, men som er perfekt til utbygging og vegformål, sier de to som ønsker kommunene, fylkeskommunen, næringslivet, reiselivet, landbruket, folkehelse, akademia og alle rogalendinger med i satsingen på Rogalands Grønne Hjerter.