Gå til hovedinnhold

Friskoleutvidelse svekker fellesskolen

Skrevet av: Alf Henning Heggheim og Linda Asbjørnsen, gruppeleder og lokallagsleder Senterpartiet i Strand og Lisa Marie Ness Klungland, 2. kandidat Stortinget

I Strandbuen 08.07 forsvarer KrFs varaordfører i Strand og Rogaland KrF`s stortingskandidat friskolene og deres søknad om å utvide elevtallet ved KF skolen på Jørpeland. Bakgrunnen er at flertallet i kommunestyret i Strand 18.06 anbefalte Utdanningsdirektoratet å si nei til søknaden om å utvide antall friskoleplasser ved KF skolen på Jørpeland fra 200 til 300 elevplasser.

Senterpartiet sier nei til utvidelse. Ikke fordi friskolene gjør en dårlig jobb, men fordi vi er opptatt av hva økt friskoleandel betyr for fellesskolen og samfunnsutviklingen. Heldigvis er det kommunestyret som kan påvirke hvilken samfunnsutvikling vi ønsker i lokalsamfunnet.

I dag går ca. 250 av 1920 elever i Strand i friskoler – nesten tre ganger landsgjennomsnittet. Dette påvirker fellesskolen negativt, ikke på grunn av friskolene i seg selv, men på grunn av finansieringsordningen. Kommunen trekkes 30,2 mill. i rammetilskudd, og nettoeffekten er et tap på 10,3 mill. i året viser notat fra økonomisjef. Trekkordningen skal kompensere for den antatte innsparingen kommunen har ved at elever går i friskoler i stedet for den offentlige skolen. Dette gir mindre ressurser til fellesskolen, og bidrar til kutt som rammer elever med behov, vikartimer og støtte. Dessverre har vi de siste årene sett store kutt i den offentlige skolen.

En evalueringsrapport fra 2021 fra Senter for økonomisk forskning på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet, viser at kommunene har større kostnader enn 20 % av dagens satser pr elev i friskoler. Videre viser den at kommunene har marginal innsparings muligheter når elever velger et friskoletilbud. Kommunene sparer altså lite når elever går i friskoler, men påføres betydelige kostnader. Økt elevandel i friskolene forsterker derfor presset på fellesskolen og bidrar til et skoleklasseskille.

Per i dag er det 107 ledige plasser ved friskolene i Strand, ca. 30 %. Det tilsier at det ikke er behov for å utvide. SSBs prognoser viser også at elevtallet vil falle.

Foreldres valgfrihet er viktig, men valget er ikke reelt for alle når en friskoleplass koster 1 000 kroner i måneden. Samtidig er det reell risiko for at en utvidelse av KF skolen kan ramme små offentlige skoler som Nordre Strand Oppvekstsenter – som KrF ikke vil frede.

Senterpartiet har tillit til at Utdanningsdirektoratet lytter til flertallet i kommunestyret og sier nei til utvidelsen – for å styrke fellesskolen.