Gå til hovedinnhold

Mangel på arbeidsklær tilpasset kvinner – et likestillingsproblem

Folk i salen 6

Mange kvinner er nødt til å gå på jobb i arbeidsklær og utstyr som ikke passer. Spesielt i mannsdominerte yrker, som f.eks. vaktmestertjenester, i anleggsbransjen, og brann- og redningstjenesten, kan arbeidsklær som i hovedsak er utformet for menn være en sikkerhetsrisiko, og i tillegg sende uheldige signaler om hvem disse yrkene egentlig er for. Dette kan også være med på å påvirke hvilke yrker jenter velger, noe som er uheldig med tanke på arbeidet for et likestilt arbeidsliv.

Arbeidstøy, sko og beskyttelsesutstyr tilpasset kvinnekroppen vil kunne redusere risiko for skader om ulykken skulle være ute, og riktig ergonomisk utstyr vil også kunne redusere risikoen for belastningsskader.

I tradisjonelle mannsdominerte yrker får ansatte klær og utstyr fra topp til tå, og fra innerst til ytterst. Ansatte i mer kvinnedominerte yrker, som for eksempel hjemmetjenesten, har gjerne tilgang til kun tynne uniformer selv i mange minusgrader med storm i vindkastene.  Ansatte må derfor bruke eget yttertøy på jobb, og i enkelte kommuner mangler det til og med uniformer helt, og de ansatte må selv stille med arbeidsklær. Mange kommuner har heldigvis gode ordninger for sine ansatte, mens andre kommuner fortsatt har en lang vei å gå.

Trøndelag Senterparti mener at det er en selvfølge at arbeidsgiver tilbyr egnet og tilpasset arbeidstøy og utstyr, i både i manns- og i kvinnedominerte yrker. Der er derfor viktig at det stilles sterkere krav til arbeidsgivere om at kvinner i arbeidslivet skal få arbeidsklær og beskyttelsesutstyr tilpasset kvinnekroppen og arbeidet som skal utføres.