Meny
Knut Olav Omholt
Knut Olav Omholt, ordførerkandidat, Larvik Senterparti

Inhabil for en 50-øring

De siste dagene har vi hørt om nok en statsråd som har gått av som følge av inhabilitet. Det er triste greier. Jeg skal ikke dømme personen nå, alle kan gjøre feil, men det er ingen tvil om at dette er «gift» for demokratiet og at det øker politikerforakten. Dette har skjedd på regjeringsnivå, og en kan spørre seg hvordan det er i vår lokalpolitiske «andedam».

 

Mye kan sies, og har blitt sagt, om Larvik kommunestyre. Men når det handler om habilitet, er det mitt inntrykk at det spørsmålet tas på største alvor av alle medlemmer, uansett parti. I de fleste møter er det en eller flere representanter som stiller spørsmål om sin habilitet i saker som skal behandles. Da er det resten av kommunestyret som avgjør spørsmålet, ofte etter å ha hørt en juridisk vurdering fra kommuneadvokaten. Jeg opplever at alle representanter er svært opptatt av at de ikke skal berike seg sjøl, familie eller venner. Faktisk så opptatt av dette at jeg har valgt overskriften «Inhabil for en 50-øring».

Disse sakene skader demokratiet, og det må ryddes opp. Men i et lokalvalg håper jeg at alle med stemmerett møter opp og gir sin stemme til det parti og den kandidat en anser for å være den beste. Demokratiet er ikke perfekt, men det er det beste vi har. Derfor må det brukes og tas vare på ved å bruke stemmeretten!