Meny

TRO OG TVIL FRA KrF

Sist endret: 20 03 2017
Får Enebakk det bedre av å bli slått sammen med noen andre?, spør Hans Kristian Solberg i Enebakk Sp

Det er flott at KrF tar opp stafettpinnen og tør diskutere kommunereformen! Etter Senterpartiets mening er det EN ting som må oppfylles først før vi skal begynne å se på hvem vi eventuelt kan slå oss sammen med, og det er: Får enebakkingene det BEDRE ved å slå oss sammen med noen andre? Hvis svaret ikke er et ubetinget JA, så trenger vi vel ikke bruke så mye mer tid og penger på denne saken?

KrFs nestleder peker på at vi kan bli slått sammen med Moss, eller at Kirkebygda kan bli kommunesentrum i en ny kommune sammen med Spydeberg og Tomter (i Hobøl). Riktignok har kommunen en del fellestrekk med kommunene sør for oss, men vi har for eksempel ikke noe ordentlig kollektivtransport til kommunene i sør. Det er vel ikke så veldig sannsynlig utfall at disse blir våre nye sambygdinger.

Videre sier KrF at det å tro at vi kan forbli en egen kommune er utopisk. Det sa også de såkalte «ekspertene» om Norges muligheter ved å stå utenfor EU for litt over 20 år siden. Derfor burde vi inn i EU. Det viste seg at folket ikke trodde på de såkalte «ekspertene», og var så «dumme» at de stemte «Nei» til norsk medlemskap. I dag er det ikke så mange som angrer på at det ble slik. Norge har vel klart seg langt bedre enn de fleste landene i EU. Oppsiktsvekkende nok er det også i diskusjonen om kommunereform mye av de samme kreftene, partiene og selvoppnevnte «ekspertene» som mener at ting blir så mye bedre bare det blir litt lenger avstand mellom de som skal styre, og de som skal bli styrt. Når forholdene blir litt større så blir enkeltskjebner lettere gjemt bak tall og statistikk, enn når du risikerer å treffe individene i kassakøen på nærbutikken, og de kjenner deg igjen som en av de som har ansvar for å styre kommunen.

Hvis Enebakk skulle bli en del av en, eller flere, storkommuner vil vi uansett bli en minoritet i ytterkanten. De lokalpolitikerne som kommer fra Enebakk vil aldri utgjøre noe flertall. Det å tro at noen som kommer fra litt lenger unna, skal prioritere enebakkingene enda høyere enn det kommunestyret i Enebakk gjør i dag – det kaller jeg utopisk. Hva ønsker Enebakk KrF, hvis de kunne bestemme Enebakk kommunes utfall av kommunereformen?

Dessuten så er politikk det å ville noe. Politikk er ikke det å legge seg på rygg å ta imot det som kommer uansett hva som kommer. Litt mer rakrygghet burde våre innbyggere kunne forvente at sine lokalpolitikere burde være. Det er ingen grunn til at vi skal stå med lua i hånda.

KrF går sågar ut og utlover garantier som de vil innfri hvis de får fortsette ved makta i Enebakk etter valget. Jeg vil gjøre Enebakk KrF oppmerksomme på at kommunalminister Sanner har gjort det ganske klart at det kan bli aktuelt å slå kommuner sammen med tvang, selv om dette skulle gå på tvers med folkemeningen. Hvis en slik situasjon skulle oppstå, og med Sanner i ministerstolen, tror jeg Enebakk KrFs utstedte garantier blir ganske lite verdt.