Meny

Må vi legge ned skoler på grunn av Viken?

Fra neste år blir Østfold, Buskerud og Akershus tvunget sammen til storfylket Viken. Men prestisjeprosjektet til regjeringen blir ekstremt dyrt. Nå får vi høre at det sannsynligvis må kuttes i tjenestene til innbyggerne fordi sammenslåingen blir så dyr.

Det koster å være kar, sies det. Viken er ikke engang opprettet ennå, men allerede har lokalpolitikerne bevilget 264 millioner kroner. Bare til prosessen. Det vil si blant annet 18 arbeidsgrupper og 85 undergrupper som skal forberede sammenslåingen. Av regjeringen har vi fått 45 millioner til å gjøre jobben. Resten skal dekkes av et allerede skrapet fylkeskommunalt budsjett. I brevet som statsminister Erna Solberg nylig har fått fra Harald Horne, prosjektleder i Viken 2020, står det svart på hvitt: «Resultatet av dette er at vi på vei inn mot etableringen av den nye fylkeskommunen tvinges til å omprioritere ressurser fra ordinær fylkeskommunal drift til dekning av etableringskostnader for nye Viken fylkeskommune.» Det må altså flyttes fra drift av videregående skoler, vedlikehold av fylkesveier eller kultur, eller andre tjenester som skulle tilbys innbyggerne.

Noen påsto at en stor region skulle bli så effektiv og gi «mer robuste» tjenester til folk. Nå kan resultatet bli at skoleelevene våre må betale prisen for regjeringens gigantomani. Hvem skal ta ansvaret for dette, om ikke regjeringspartiene som gjennomførte tvangsvedtaket? Det burde være en selvfølge at regjeringen fullfinansierer reformer de setter i gang, særlig når det er i strid med befolkningens eget ønske. Til høsten er det lokalvalg. Da må innbyggerne si klart ifra og gi sin stemme til politikerne som vil stoppe galskapen!

 

Anne Beathe Tvinnereim

1.kandidat Senterpartiet i Viken