Meny
gp

Høyres forslag om kommunekutt betyr farvel til lokaldemokratiet

Ikke før hadde Høyres Margret Hagerup lansert forslaget om å kutte antallet kommuner i Rogaland til 3-6, så var Senterpartiets Geir Pollestad på banen. De to møttes til diskusjon i NRK Lokalen fredag ettermiddag, og Pollestads budskap var klart: Høyre overkjører folk i Rogaland fullstendig med en «vi vet best»-holdning. Det er uakseptabelt.

Pollestad mener Høyres forslag er ganske frekt, og viser til at det ikke er lenge siden folk flest i Rogaland sa klart nei til kommunesammenslåing. Det er åpenbart at flere store kommuner, eksempelvis Sandnes og Karmøy, vil forsvinne i en slik prosess. Med andre ord vil dette også ramme mange av Rogalands største kommuner, sier han, og begrunner hvorfor det er innlysende at en spredt kommunestruktur er viktig.

-De største postene i kommunebudsjettene, er skole og helse, begge områder hvor det er viktig med nærhet til folk. Høyre snakker om stordrift. Ingen tvil om at det er hensiktsmessig i industrien. Men ikke i de enkelte lokalmiljø, slår han fast.

Høyres Margret Hagerup mener nemlig at kommunesammenslåing i Rogaland må til for å sikre fordelen av stordrift, samt at folk skal kunne få de offentlige tjenestene de har krav på. Hagerup, som sitter i programkomiteen i Høyre, har fylkeslaget sitt i Rogaland i ryggen.

-Jeg trodde at vi var ferdig med ukas stormannsgalskap etter at planene om en superliga i fotball ble skrinlagt, men den gang ei. Høyres forslag betyr at vi legger ned lokaldemokratiet. En ting skal imidlertid partiet ha ros for, og det er åpenheten om hva de vil, sier Pollestad.

Margret Hagerup innrømmer overfor at NRK at denne saken så tett opptil valget, er politisk risikosport. Geir Pollestad på sin side håper Høyre står på saken helt fram til valgdagen og velgerne skal si sitt.