Meny
2021 Kjøttpakker fra ulike land - funnet i samme hylle i butikken

Nå må vi få vite hvor kjøttet kommer fra

Lisa Marie Ness Klungland, sykepleier og Dagny Sunnanå Hausken, sykepleier. 2.-kandidat og 4.-kandidat på Senterpartiet sin Stortingsliste

Norge har verdens laveste forbruk av antibiotika brukt på dyr til kjøttproduksjon. Og dette er noe av det viktigste i vår tid.

For hva skjer med menneskeheten dersom vi ser flere og flere antibiotikaresistente bakterier? Behandling av nyfødte og kreftbehandling blir tatt langt tilbake i tid. En enkel lungebetennelse eller urinveisinfeksjon kan bli livsfarlig. Helsevesenet i Norge har kuttet kraftig i bruken av antibiotika, norske matprodusenter har alltid hatt lite bruk og da må merkingen av matvarene våre følge etter.

DET ER krav til merking av opprinnelsesland på alt frukt og grønt i Norge. Det gjelder også for ferskt kjøtt. Foredlede produkter som ikke er merket med «NYT Norge», kan inneholde kjøtt som er importert fra mange ulike land. Det er få norske forbrukere klar over. Nå er tiden inne for å stramme til reglene.
Vi trenger et klart krav til merking av alle kjøttprodukter, også foredlede varer, med opprinnelsesland. Da kan forbrukeren selv gå for de beste produktene - trygg og god, norskprodusert mat. Vi er mange som ønsker å vite hvor maten vår er produsert, slik at vi kan ta bevisste valg for oss selv og familien vår.

WHO BESKRIVER MRSA som den største globale helsetrusselen. Bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA) er et stort problem i svært mange land i Europa og ellers i verden. Vi så i forbindelse med starten på pandemiutbruddet at det var svært høye dødstall, eksempelvis i Italia. Italia og Spania er blant de landene i Europa som har høyest forbruk av antibiotika pr. kg produsert kjøtt, cirka 100 ganger høyre enn i Norge. Mange mente de høye dødstallene kunne skyldes følgeinfeksjoner som de ikke hadde antibiotika til å kunne behandle. Sverige og Danmark bruker henholdsvis 3 og 10 ganger mer antibiotika til kjøttproduksjon, sammenlignet med Norge. Dette handler med andre ord trolig også om god folkehelse.

VI SER imidlertid utbrudd av MRSA i Norge. Nylig ble seks nyfødte behandlet for MRSA smitte på Østfold sykehus, ifølge VG. Vi må ta grep nå, og aller helst burde vi ha gjort det for lenge siden. Smitten som kommer til Norge er som regel importert fra land som har disse bakteriene. Her hjemme beskrives situasjonen i forhold til MRSA som en drøm i forhold til andre land. Nå må vi sørge for at denne situasjonen opprettholdes. Vi trenger tydelig merking av hvor maten kommer fra og vi må bekjempe antibiotikaresistens med alle midler vi har.
 

Leserinnlegg Bygdebladet 19.august 2021