Meny

Turist i eget fylke, Ryfylke

Det er viktigere enn noen gang at vi støtter opp om våre private små og store næringsdrivende, som plutselig står uten utenlandske turister. Vi i Senterkvinnene i Rogaland oppfordrer til å kjøpe norsk, og hjelpe til slik at flest mulig får beholde jobbene sine.

Vi som er tillitsvalgte i Senterpartiet, også vi damene i Senterkvinnene vil i løpet av sommeren vise frem noen glimt av det vakre vi har å by på i Rogaland.

Senterkvinnene i Rogaland har lånt noen bilder fra Visit Norway og vil i løpet av sommeren publisere noen flotte reisemål i vårt vakre fylke. Neste ut er Ryfylke.

I Sauda bør man oppleve det nedlagte gruveanlegget Allmannajuvet hvor man kan få guidet tur og besøke det berømte nye arkitektoniske anlegget med kafé og museum. For barna vil et besøk i Saudabadet med utendørsbasseng være veldig populært. Den turglade vil sette stor pris på Sherpastien til Hovlandsnuten, en fottur på 6,7 km som kan passe for de fleste. Stien er nyopprustet med fantastiske steintrapper bygget av sherpaer fra Nepal sommeren 2014.

I hele Ryfylke har Ryfylkemuseet mange og varierte anlegg, som Kolbeinstveit gård ved Suldalsvatnet. De har også kafé og utstilling på Sand i Suldal kommune. Like ved kan man besøke Norges første laksestudio, eller kommunens flotte og splitter nye badeanlegg. Mo laksegard tilbyr både overnatting, men også muligheten for å prøve fiskelykken eller kanskje begi seg ut på laksesafari i Suldalslågen?

Selv om Strand er aller mest kjent for Preikestolen, finnes også et eldorado av andre turmuligheter, samt mye annet man kan oppleve i kommunen. På søndager er Møllehagen åpen med kafé, drivhus og kunstutstilling. Helleristningene på Solbakk fra ca 500 f.Kr. er spennende for både små og store. Ta så turen til den flotte Jørpelandsholmen og avlegg et besøk hos Villa Rosehagen for god mat av lokale råvarer, og for å ta inn synet av de 120 ulike roseartene i hagen, donert av en lokal strandbu.

Hele Ryfylkeveien fra Oanes har status som nasjonal turistvei, og det med god grunn. Bruk god tid på den flotte turen, ikke minst på strekket gjennom Hjelmeland kommune. Eventyrskogen er et populært turområde for barnefamilier. I hele Ryfylke kan du oppleve kortreist mat, som for eksempel den prisvinnende eplemosten fra Grønvik gård eller hva med et glass sider fra Apal Sideri, som nettopp vant VM gull i musserende sider?

I Forsand er Flørlitrappene og Kjerag turmål av det litt mer utfordrende slaget, mens turen fra Vinddalen til Turistforeningens helt unike hyttetun, Skåpet, kan passe for flere. Eller kanskje turen heller skal gå på ryggen til en islandshest til Uburen?

Ta så gjerne turen til Finnøy, Norges tomathovedstad. Her kan du kjøpe verdens beste tomater, rett fra bonden! Finnøy består av flere øyer og holmer, så litt øy-hopping kan anbefales, gjerne fra sykkelsete. Legg gjerne sykkel-turen til Sjernarøy, hvor Alfred Hauge vokste opp, og avslutt dagen med en nydelig fiskesuppe på Ramsvig Handelsstad. Eller ta turen til Talgje, og besøk kjekke Gard gartneri. Kombiner gjerne blomster-handel med en flott tur, garantert proppfull av historie.

Fra Finnøy kan du kjøre gjennom Finnfast, og komme til Rennesøy. På Rennesøy finner du Norges eneste bevarte klosteranlegg fra middelalderen, Utstein Kloster. Husk også å gå innom gårdsutsalget til Klostergarden, som ligger like ved klosteret. Ta så en svipptur bortom Fjøløy fort hvor man finner et av regionens nyeste friluftsområder, fylt av historie fra 2. verdenskrig. Gå tur blant forsvarsbygninger, bunkere og kanoner, eller ta deg en tur ned til fyret og kjenn på den friske sjøluften.

Nyt sommeren, og nyt Rogaland!

Noen nyttige linker til planleggingen:

Ulike opplevelser i Ryfylke: https://ryfylke.no/opplev-ryfylke/

Allmannajuvet: https://www.visitnorway.no/listings/allmannajuvet/186052/

Hovlandsnuten: https://ut.no/turforslag/1110018/hovlandsnuten

Ryfylkemuseet: https://ryfylkemuseet.no/

Mo Laksegard: https://www.molaks.no/

Turforslag i Strand: https://www.strand.kommune.no/om-kommunen/velkommen-til-strand/turforslag/

Helleristningene på Solbakk: https://www.visitnorway.no/listings/helleristningene-p%C3%A5-solbakk/186081/

Villa Rosehagen på Jørpeland: https://www.rosehagen-jorpeland.no/

Eventyrskogen i Årdal: https://ut.no/turforslag/119258/eventyrskogen-i-ardal

Grønvik gard: https://gronvikgard.no/

Apal sideri: https://apalsideri.no/

Flørlitrappene:https://www.visitnorway.no/listings/fl%C3%B8rlitrappene-og-rallarstien/186174/

Kjerag: https://www.visitnorway.no/listings/kjerag/186180/

Vinddalen: https://ut.no/turforslag/1112621/vinddalen-skapet

Ridetur til Uburen: https://no.regionstavanger-ryfylke.com/se-og-gjore/ridetur-til-uburen-forsand-p1801143

Sykkeltur på Sjernarøy: https://visitsjernaroy.no/sykkel/

Ramsvig Handelsstad: https://no.regionstavanger-ryfylke.com/hva-skjer/apen-sommerrestaurant-handelsstedet-ramsvig-p3459383

Tur på Talgje: https://ut.no/turforslag/114912/talgje-liten-y-proppfull-av-historie

Utstein Kloster: https://utsteinkloster.no/

Klostergarden: http://klostergarden.no/

Fjøløy fort: https://www.fjoloyfort.no/