Meny

Vi må utvikle Sandefjord for de unge

Lise-Marie Sommerstad, Sandefjord Sp

- Det de unge vil ha for å bosette seg er å være sikra arbeidsmuligheter, et boligmarked de kan konkurrere i, og ikke minst et bysentrum som yrer av liv, skriver Lise-Marie Sommerstad, politiker for Sandefjord Sp. - Og når det tid kommer, de beste barnehager og skoler å sende våre unger til. 

 Vil vi ha unge innbyggere i Sandefjord, må vi utvikle et Sandefjord for de unge.

Det er, og har lenge vært konsensus i det politiske Sandefjord. Vi trenger unge innbyggere. Det føles likevel ikke som det prioriteres tiltak for å gjøre Sandefjord til et førstevalg hos unge i etableringsfasen.

Jeg har lært en ting av sandefjordpolitikken de siste årene. Du kødder ikke med parkeringsplassene. Men er det virkelig parkeringsplasser som bør være hovedfokus når vi skal planlegge et Sandefjord for fremtiden.

Ta det fra de berømte unge som stadig får høre i møtet vi sitter i, at vi ikke er til stede. Det er ikke mengden parkeringsmuligheter vi vurderer når vi leter etter et sted å slå leir. Vi ønsker oss et lokalmiljø hvor vi ikke trenger hver vår bil.

Vi vil ha et boligmarked vi har mulighet til å konkurrere i. Vi trenger ikke eneboliger og villaer i sentrum. Vi har andre ting å bruke penger på enn et stort hus med flere rom enn vi klarer å bruke, og en diger hage vi ikke har tid til å stelle. Vi vil bruke tiden vår på helt andre ting enn å beise terrassen og skifte kledning.

Vi trenger ikke et bysentrum som er stille som i graven klokken 22 på en lørdagskveld. Vi vil ha et bysentrum som yrer av liv. Vi vil kunne gå på konserter i hjembyen, og kunne ha venner over på vin uten å måtte kaste dem ut klokken 20, fordi naboen trenger ro. Vi vil ha muligheten til å møte venninner på brygge for å spise om sommeren, og gå hjem derfra.

Vi vil vite at skolen som ligger nærmest, gir ungene våre alle muligheter i livet. Vi er en foreldregenerasjon som gjør Research. Vi er oppvokst med en uendelig tilgang til informasjon, og vi bruker den i filler. Vi vil vite at barnehagen og skolene vi sender ungene våre på, er de beste.

Vi vil vite at vi har arbeidsmuligheter. Det er fint og flott å snakke om «Kompetansearbeidsplasser» men det er ikke  de som holder samfunnet oppe. Vi trenger hele arbeidsstyrken. Derfor vil vi ha en hjemkommune som legger til rette for, og verdsetter hele arbeidsstokken, også oss på gulvet i det private næringslivet. Vi har også kompetanse, selv om vi ikke er like sexy å snakke om. Når vi har etablert oss et sted, har vi også for vane å bli der. Og betale skatten vår de neste 40 åra.

Det er på høy tid å bygge et Sandefjord for fremtiden. Vi må prioritere å få unge til å velge Sandefjord. Mange unge har midler til å eie egen bolig, men ikke til å konkurrere med resurssterke voksne som må etablere seg på nytt etter en skilsmisse. Sandefjordpolitikken bør se til Oslo, og prioritere boligprosjekter hvor unge slipper å konkurrere med voksne som har opparbeidet seg et halvt liv med midler. Vi må bygge boliger for unge som ikke trenger hjelp i form av økonomiske bidrag til å få et lån, men som heller ikke kan gi 5 millioner for en leilighet.

Det er på høy tid å prioritere et sentrum hvor uteliv får være uteliv, og ikke må vike for et ønske om å bo midt i gryta, uten å høre det. Ingen by som nekter å fornye seg, vil overleve på sikt. Det er viktig å ta vare på Sandefjords sjel, men det er også viktig å ikke la den dø ut med innbyggerne som fortsatt husker hvalfangertiden.