Meny

Folk taper på fjerning av A-post, men regjeringa er fornøyd

Av Siv Mossleth, stortingsrepresentant Senterpartiet

Samferdselsminister Dale sier han er godt fornøyd med Posten, selv om folk i Nord-Norge får en tjeneste som ligger under konsesjonskravet på 85 % leveranse innen to virkedager. Fjorårets leveranser viser at det er forskjeller mellom regionene. Og i nord er det dårligste tilbudet. På Østlandet er andelen som får post innenfor kravet til leveranse høyest, med 91,6 %. Det er innenfor kravet, men heller ikke spesielt imponerende når en vet at Posten har to virkedager på seg for å levere.

Utleveringen i nord er ikke god nok når vi vet at tidsfristen er doblet ved at Posten nå har to dager å levere post, istedenfor én dag da vi enda hadde A-post. Og skal du sende post over natten, slik du kunne med A-post tidligere, må du betale for en ekspressløsning som er langt dyrere enn vanlig post. I tillegg er det mange områder hvor ekspress ikke kommer fram dagen etter.

Samferdselsministeren har kanskje vært for mye i Oslo når han henviser til at det finns andre tilbud enn Posten på levering, og at det er opp til den enkelte å avgjøre hvilke behov han har. På hybelen min i Oslo var det ikke noe problem for meg å få levert et nytt modem på døra dagen etter at det ble konkludert med at jeg trengte et nytt. Men statsråd Dale: Spør bonden på Innhavet hvor fornøyd han er når han venter i dagevis på sjøl den minste lille reservedel til traktoren. Det står ikke private tilbydere i kø for å levere der det er litt langt mellom husene.

Tannproteser, biologisk materiale og den gode, gamle papiravisa som mange fortsatt foretrekker, lar seg heller ikke sende gjennom e-posten. En pakke som er opptil 7 cm tykk og inntil 2 kg, kan sendes for 155 kroner i posten. Før A-posten ble fjernet, kom posten gjerne fram dagen etter. Om du nå vil sende en liten del fra Oslo til Loppa medEkspress over natten, koster det 1195 kroner, beregnet tid fem dager, og levering før kl 16. Sender du samme pakke fra Oslo til Oslo får du den dagen etter, før kl 0900, lover Posten. Her koster samme pakken 430 kroner, og sendinga er 4,5 dager raskere framme. Det er mulig du må være medlem av Høyre- og FrP-regjeringa for å mene at dette er et godt og likeverdig tilbud.