Meny
To av stortingskandidatene til Hedmark Senterparti, Margrethe Haarr og Ole Mathias Rønaasen, har besøkt Glåmdal Maskin og Kirkenær Landbruksservice.

Stortingskandidater på bedriftsbesøk

To av stortingskandidatene til Hedmark Senterparti, Margrethe Haarr og Ole Mathias Rønaasen, har besøkt Glåmdal Maskin og Kirkenær Landbruksservice.

Her fikk de en innføring i bedriftenes arbeid og utfordringer.

Regionen er kjent for mange lokale smier og mindre hengerprodusenter fra tidligere av, men nå er Kirkenær Landbruksservice er en av få gjenværende hengerprodusenter i Norge.

Anders Baardseth er tydelig på at det økende byråkratiet i Norge de siste 20-30 årene har kostet oss mange arbeidsplasser.
«Importerer du en henger fra utlandet trenger man bare et par sider med et stempel på, så er alt i orden, men hvis man prøver å gjøre det samme i Norge kreves det ei papirmølle av en annen verden» sier Anders. «Det er rart hvor mye enklere det er så lenge ting er produsert i utlandet.»

Han etterspør også et felles regelverk rundt redskap og hengere til landbruket. «Norge har alt for mye sære regler rundt dette. Vi skal ikke lengere enn til Sverige før man ikke trenger skilt på en traktorhenger en gang. Alle disse særreglene er en ekstra kostnadsfaktor for oss, som til slutt går ut over den enkelte gardbruker. Og dette gjelder ikke kun i landbruket. Når vi ser norske lastebilpåbyggere velger å sende ting til Sverige for å registreres, enn å gjøre hele jobben i Norge, kan en jo miste trua på systemet»

Margrethe og Ole Mathias satte pris på at de tok seg tid til å vise og fortelle om bedriftens og deres utfordringer. 
- «Vi kan ikke lage oss regelverk som legger opp til å flytte arbeidsplasser ut av landet. Lokale verksteder og smier som dette betyr så mye for det lokale næringslivet. Både trelastindustrien, lastebilnæringa, entreprenører og landbruket, med mange fler er helt avhengig av å ha steder i nærområdet å kunne få presset en slange, få tak i en ukurant mutter eller få produsert opp en del. Det får ringvirkninger utover selve hengerproduksjonen.» er de begge tydelige på.

Dette er viktig kompetanse og arbeidsplasser både regionen og landet!