Meny
Foto: Thor-Wiggo Skille/NFK

Hurtigruten svikter – Nordland fylkeskommune stiller opp

Hvis det skulle gå så langt at Hurtigruten ikke lenger skal være hele kystens riksvei nummer 1, så må vi ta ansvaret selv.

Det sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen (Sp). Han påpeker at et av Hurtigrutens primæroppdrag er å frakte gods.

-Hvis Hurtigruten bare skal gå fra Bodø og nordover, vil det gi et enormt vakum for varetransport langs sørlige del av Nordlandskysten.

Rammevilkår

Bentzen har derfor allerede vært i kontakt med Kystgodsruten for å få forlenget ruten ned til Sandnessjøen.

-Vi har et ansvar for å sikre at næringslivet vår har rammevilkår som gjør dem i stand til å få godset til og fra øyene, og langs kysten vår. Vi skulle helst forlenget ruten helt ned til Brønnøysund, men det er teknisk ikke mulig i den ruten som Kystgodsruten går i dag, forklarer Bentzen.

Tar ansvar

Med varsling om at Hurtigruten på flere av ukedagene vil gå bare mellom Bodø og Kirkenes, mener Bentzen at Hurtigruten totalt svikter samfunnsoppdraget sitt.

-Når Hurtigruten – og bak det igjen, Regjeringen – totalt svikter samfunnsoppdraget, så skal vi i alle fall gjøre det vi kan for å utnytte de ressursene vi har tilgjengelig gjennom Kystgodsruten.

Håper på revers

Bentzen påpeker at man ved å forlenge Kystgodsruten vil forlenge reisetiden for noe av godset. Han mener likevel at Nordland fylkeskommune ikke kan sitte stille å se på så store strukturendringer for godstransporten langs Nordlandskysten.

-Det er jo å håpe at det aldri kommer så langt at man deler Norge i to på denne måten. Men hvis det skjer, skal vi ta vårt ansvar, avslutter fylkesråd Bent-Joacim Bentzen.