Meny
Foto: Hans Kristian Solvang

Lovfest responstiden – Stopp sentraliseringa av ambulansetjenesten

Eirill DeLonge, Ungdomskandidat Nordland SP

I 2019 fikk jeg besøk av en av en venninne, hun er politisk engasjert og opprinnelig fra Polen. Etter en times kjøretur sør for Bodø langs fylkesveg 17 fikk jeg spørsmålet – «Hvordan i all verden tørr dere å bo på denne måten? Det er så langt til nærmeste sykehus». Da fikk jeg forklart henne hvor viktig det er for oss å bo over hele Nordland for å utnytte ressursene, og hvor kritisk det er hvis vi ikke har trygge helsetjenester som reagerer raskt når vi trenger dem.

Ved akutt helsehjelp er det avgjørende for folk at ambulansen dukker opp når den skal. Jeg elsker å bo i Nordland, men avstandene kan til tider skape utfordringer for oss. Spesielt når vi er inne på vårt åttende år med en regjering som ikke satser på landsdelen. Helsedirektoratet har gjennomført undersøkelser som viser at responstiden fra AMK varsles til ambulanse er på stedet varierer fra 12 minutter i tettbygde strøk, og 25 minutter i mindre sentrale strøk. Sistnevnte gjelder i stor grad Nordland, og Nord-Norge for øvrig.

Er det verdig at vi må vente dobbelt så lenge på ambulanse her enn i resten av landet? Hvis jeg tenker litt tilbake til helsepolitiske kamper i Nordland de siste åtte årene er ikke dette første gangen vi støter på holdninger som ikke hører hjemme noen steder. Regjeringen skulle presentere forslag til Nasjonal helse -og sykehusplan 23. oktober i 2015, og foreslo da å kutte i akuttberedskapen ved flere sykehus i Nordland. I sammenheng med det spurte Sverre Håkon Evju fra Narvik et spørsmål som den dag i dag er like relevant – Blør vi saktere? Svaret er selvsagt nei.

En sentral del av beredskapen i Nordland er nettopp ambulansetjenesten. Senterpartiet mener det stadige presset for sentralisering vi har sett de siste årene må stoppe. Ikke minst har responstiden også blitt uforsvarlig lang. Samtidig planlegger nå helseforetakene enda mer sentralisering. Det er ikke akseptabelt. Tjenesten er viktig også for å bistå kommunehelsetjenesten, som er en stor del av ryggraden i den lokale helseberedskapen.

Ved akutte hendelser utgjør kanskje ambulansetjenesten forskjell på liv og død. Da kan vi ikke leve med at nær halvparten av kommunene opplever brudd på responstiden. I Senterpartiet vil ikke gå tilbake i tid, men vi vil sørge for trygghet for innbyggerne våre i hele landet. Derfor ønsker vi lovfeste responstiden for ambulanser dersom velgerne gir oss tilliten til det.